Almindelig buskpotentil

Dasiphora fruticosa

Almindelig buskpotentil

Dasiphora fruticosa

Klassifikation

Rige:
Plantae (Planteriget)
Række:
Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse:
Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden:
Rosales (Rosenordenen)
Familie:
Rosaceae (Rosenfamilien)
Slægt:
Dasiphora (Buskpotentil)

Flere planter

Japansk pieris (Pieris japonica)
Sommerfuglebusk (Buddleja davidii)
Hvid kornel (Cornus alba)
» Træer & Buske » Almindelig buskpotentil (Dasiphora fruticosa)

Almindelig buskpotentil er en løvfældende busk som bliver op til 1,5 meter høj. I maj måned begynder den at pryde sig med gule blomster. De sidder mest flere sammen i skudspidserne, og de fortsætter med at lyse som små, gule blomstersole over det grønne til grågrønne løv indtil efteråret. Hver enkelt blomst består af 5 bæger- og kronblade. Fra blomstermidten kommer der talrige støvknopper og derimellem talrige frugtknopper, der hver rummer et frøanlæg, for blomsten er tvekønnet. Det betyder, at hver blomst har både hanlige og hunlige organer.

De sommergrønne småblade er kun 2-3 cm lange og silkeagtigt behårede. grenene vokser meget kraftigt og bredt, og forgrener sig stærkt. Dens rødder breder sig fladt ud i nærheden af jordoverfladen. Det skal man tænke på, når man planter andre ting omkring buskpotentil, også når man luger mellem planterne.

Dyrkning

Den trives på en solrig, eller halvskygget plads. Fin som ubeskåret hæk og mellemplantning i stenbede og lynghaver. Vokser i al slags jord, også meget mager sandjord, men reagerer på for basisk jord.
Generelt er Almindelig buskpotentil meget nem at passe. Kun ved meget tør jord og varmt vejr er det godt at vande. Kraftig beskæring giver kraftig nyvækst. Tilbageskæring sker fint ved udspring. Det giver større og flere blomster.

Formering

Formering af buskpotentil er meget enkel. Skær stiklinger i foråret, de slår hurtigt rod, og snart har du nye planter. Man kan også grave planten op og dele den. Vildarterne er i de seneste år næsten forsvundet fra markedet og i stedet planter vi de mange fine sorter, som nu findes i handelen. Krydsningerne har langt større blomster med stærkere gule farver. Kun ganske få er hvide eller rødlige.

Sygdomme & Skadedyr

Almindelig buskpotentil er meget robust og ikke til at slå ihjel. Planterne får sjældent sygdomme eller skadedyr. Bemærker man, at bladene bliver blege og efterhånden gullige, er der for meget kalk i jorden.

Vækstvilkår

Lysforhold:
Fuld sol, Halvskygge
Fugtighed:
Fugtig jord, Fugtig men veldrænet, Tør jord
Jordtype:
Alm. havejord, Dybmuldet jord, Lerjord
pH-værdi:
Neutral jord

Størrelse

Højde:
1,5 meter
Bredde:
1,5 meter
Årlig tilvækst:
15 x 15 cm

Form & farve

Blomstringstidspunkt:
 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec
Blomsterfarve:
Gul
Bladfarve:
Grøn
Anvendelse:
Egenskaber:
Senest ændret den 4. juni 2020
Denne side er udskrevet fra https://www.allia.dk/planteleksikon/almindelig-buskpotentil-dasiphora-fruticosa/ den 21. September 2021