Bjergskovranke

Clematis montana

Bjergskovranke

Clematis montana

Klassifikation

Rige:
Plantae (Planteriget)
Række:
Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse:
Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden:
Ranunculales (Ranunkelordenen)
Familie:
Ranunculaceae (Ranunkelfamilien)
Slægt:
Clematis (Skovranke)

Flere planter

Rådhusvin (Parthenocissus tricuspidata)
Almindelig vildvin ((Parthenocissus inserta))
Tobakspibeplante (Aristolochia macrophylla)
» Slyng- & Klatreplanter » Bjergskovranke (Clematis montana)

Bjergskovranke er en løvfældende lian som klatrer via bladstilke. Den blomstrer i juni-juli, med blomster som er samlet i små stande med op til 8 enkeltblomster i bladhjørner og ved skudspidser. Blomsterne er hvide til rosenrøde.

Dyrkning

Plant aldrig Bjergskovranke op af en sydvendt mur. Jorden bliver her alt for varm og tørrer let ud. Bjergskovranke kræver veldrænet jord, da den ikke tåler en alt for fugtig jord. Hvis den placeres på det rette sted, får man glæde af dens smukke blomster i mange år.
Bladene og blomsterne skal have meget sol og varme, mens rødderne kræver fugt og skygge. Det ideelle sted skal helst være mod sydvest eller sydøst, her vil planten få masser af sol, uden at der bliver alt for varmt.

Bjergskovranke plantes om foråret eller om efteråret. Hullet skal være 50*50*50 cm. Læg groft sand i bunden, det fungerer som dræn. Sæt planten i hullet, så rodhalsen er placeret mindst 5 cm under jorden. Jorden bør være porøs og humusrig.
Placeres klematissen lidt på skrå, så den hælder ind mod væggen, kan den lettere klatre opad. Efter plantningen afklippes grenene til ca 30 cm for at fremme den nye skuddannelse.

Når Bjergskovrankens grene begynder at gå i højden, er det tid at hjælpe den med at klatre. Opad en mur eller væg er det tilstrækkeligt for planten med en udspændt snor, men tyndt trådnet eller træespalier fungerer også efter hensigten. Bjergskovranke kan sagtens klatre uden hjælp, hvis den er placeret tæt på en pergola, stakit eller espalier. Bjergskovranke klatrer ved hjælp af bladstilke, der er omdannede bladdele. Men hvis det, planten klatrer opad, er for kraftigt, må man hjælpe yderligere med en opbinding.

Beskæring
Afhængig af hvilken kultivar, der er tale om, beskæres Bjergskovranke forskelligt. En tommelfingerregel: Hvis hovedblomstringen falder om foråret eller i forsommeren beskæres direkte efter blomstringen, eller man fjerner dødt ved sent på vinteren.

De sensommer- og efterårsblomstrende arter beskæres kraftigt om foråret. En sådan beskæring fremmer både blomstringen og væksten. Det er yderst vigtigt for hybriderne, da de kun blomstrer på de nye skud.

Man kan uden videre klippe planten ned til en højde på 40-50 cm. Her vil det være nødvendigt med ekstra gødning. Det samme er gældende, hvis planten fryser ned om vinteren.

Årskalender

Forår

Marts-april: På de tidligt blomstrende sorter fjernes de døde partier. Beskær de sent blomstrende sorter. Plant frem til maj. Bind de nye skud op.

Sommer

Juni-juli: De tidlige sorter blomstrer.
Juli-sept: Hovedblomstring for de sent blomstrende sorter.
De tidligt blomstrende sorter beskæres i august.

Efterår

Oktober: I mildt vejr vil der stadig sidde nogle enkelte blomster på planten. Mod slutningen af måneden skifter bladene farve og falder af.

Vinter

Dec-feb: I meget kolde vintre er det nødvendigt at dække planten. Efter vinterperioden skyder klematissen nye skud frem.

Vækstvilkår

Lysforhold:
Halvskygge
Fugtighed:
Fugtig men veldrænet
Jordtype:
Alm. havejord, Dybmuldet jord
pH-værdi:
Neutral jord

Størrelse

Højde:
8 meter
Bredde:
?

Form & farve

Blomstringstidspunkt:
 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec
Bladfarve:
Grøn
Anvendelse:
Egenskaber:
Senest ændret den 15. november 2019
Denne side er udskrevet fra https://www.allia.dk/planteleksikon/bjergskovranke-clematis-montana/ den 21. September 2020