Finnet bispehue

Epimedium pinnatum

Finnet bispehue

Epimedium pinnatum

Klassifikation

Rige:
Plantae (Planteriget)
Række:
Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse:
Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden:
Berberidopsidales (Berberisordenen)
Familie:
Berberidaceae (Berberisfamilien)
Slægt:
Epimedium (Bispehue)

Flere planter

Almindelig blåpude (Aubrieta deltoidea)
Vinterglans (Pachysandra terminalis)
Skovjordbær (Fragaria vesca)
» Stauder » Finnet bispehue (Epimedium pinnatum)

Bispehuen hæver graciøst sine orkidéagtige blomster på sarte stængler over jorden om foråret. Selv efter den ret korte blomstringstid bringer de stor glæde. Det er ideelle bunddækkerplanter til skyggeområder under træer og andre skyggede og halvskyggede steder i haven.

Alle arter har en kort, krybende rodstok og kun en enkelt bøjelig, opret stængel. Bladene er som regel trekoblede med langstilkede småblade, som er spidst hjerteformede og læderagtige. Blomsterne kommer i klaseformede stande og ligner ofte små orkidéer. Blomsterne er firtallige og nogle af arterne har sporer. Farverne kan være hvid, gul, violet eller rødlig. De iøjnefaldende blomsterblade er i virkeligheden de inderste bægerblade. De egentlige kronblade er små og ofte gullige. Hele planten bliver sjældent over 30 cm høj.

Dyrkning

Finnet bispehue trives bedst på halv-skyggede pladser, men tåler også mere skygge under træer og buske - og tåler også at vokse i stenpartier. Bispehuerne har brug for en let humusrig og ikke for svær havejord, som holder godt på fugtigheden. De fleste arter er taknemmelige for ret høj luftfugtighed.
Løv, som ikke er pænt mere, skæres bort efterår eller forår. Af og til gives kompost som gødning.

Formering

Formering via deling forår eller efterår.

Sygdomme & Skadedyr

Bispehuerne er beskedne og robuste planter, når man fra tid til anden giver dem kompost som gødning. Mere har de ikke brug for. Skadedyrsangreb forekommer stort set kun, hvis planterne står for solrigt og for tørt.

Årskalender

Forår

Apr-maj: Bispehuerne vokser næsten eksplosionsagtigt i det sene forår, hvor de duftende blomster også kommer. Hos nogle arter er løvet rødligt og meget smukt i udspringsperioden.

Sommer

Juni: Kun få arter blomstrer endnu. Efter blomstringen og når bladene er helt udviklet, kan man dele planterne. Denne bunddækker kan holde ukrudtet væk.

Efterår

Den kraftige høstfarvning af løvet sker nu. Nu kan rhizomeme tages op og deles, ligesom man kan skære rodstiklinger, som plantes i potter og overvintres under glas.

Vinter

Bispehuernes rhizomer tilbringer vintertiden godt beskyttede under jorden. Nye stiklinger skal ikke plantes ud for tidligt, da de let kan skades af frosten.

Vækstvilkår

Lysforhold:
Halvskygge, Skygge
Fugtighed:
Fugtig jord, Fugtig men veldrænet, Tør jord
Jordtype:
Alm. havejord, Lerjord
pH-værdi:
Sur jord, Neutral jord

Størrelse

Højde:
30 cm
Bredde:
1,5 meter
Årlig tilvækst:
30 x 10 cm

Form & farve

Blomstringstidspunkt:
 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec
Blomsterfarve:
Gul
Bladfarve:
Grøn
Høstfarve:
Bronzefarvet
Anvendelse:
Senest ændret den 19. december 2019
Denne side er udskrevet fra https://www.allia.dk/planteleksikon/finnet-bispehue-epimedium-pinnatum/ den 26. September 2020