Haverabarber

Rheum rhabarbarum

Haverabarber

Rheum rhabarbarum

Klassifikation

Rige:
Plantae (Planteriget)
Række:
Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse:
Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden:
Caryophyllales (Nellikeordenen)
Familie:
Polygonaceae (Pileurtfamilien)
Slægt:
Rheum (Rabarber)

Flere planter

Ingen resultater 🙁
» Stauder » Haverabarber (Rheum rhabarbarum)

Haverabarber er en flerårig løvfældende urt, som ofte benyttes i køkkenet. Kun de røde stilke anvendes til madlavning. Bladene er ikke spiselige.

Dyrkning

Haverabarber trives i sol eller halvskygge. Der skal være tilstrækkeligt plads til den store bladmasse. Den stiller ikke de store krav til jorden, sålænge jorden er fugtig og næringsrig. Haverabarber trives på dybe og humusrige blandinger af sand og ler. Specielt om sommeren skal planten vandes regelmæssigt, så væksten ikke aftager.

Skær ikke, træk
Ved høst bør man ikke skære, men i stedet trække stilkene op. Tag fat om stilken, så tæt på jorden som muligt, og træk den op med en let vridning. Stilke med store blade bør ikke høstes, da planten har brug for nogle blade til sin overlevelse. Da blomsterne koster planten en del kraft, bør disse plukkes af regelmæssigt fra og med maj.

Høst ikke i planteåret
Det første år efter plantning bør man helt afstå fra at høste rabarberstilke, da dette svækker planten. På ældre eksemplarer kan man høste allerede tidligt på foråret, men man bør lade stilkene vokse helt ud.

Plantning
Rabarberplanterne er store, smukke planter år efter år. Derfor kan man f. eks. plante dem som kantplanter omkring køkkenhaven, bare de ikke skygger for solen fra syd. De kan også vokse på en skråning hvor de kan brede sig og gøre skråningen grøn med de dekorative blade.

Oprindelse

For mere end 4000 år siden blev rabarber dyrket i Kina, hvor man kendte til plantens egenskaber som lægemiddel. Allerede i 1200-tallet kom Marco Polo i kontakt med rabarberplanten på sin rejse gennem Kina, men først i 1750 begyndte man, i England, at anvende rabarber i madlavningen. Herfra spredtes planten senere til Europa. Også Linné fik det samme år nogle frø, som han såede i sin have i Uppsala.

Sygdomme & Skadedyr

Haverabarber har få fjender. Der kan dog i fugtige somre opstå rød-kantede pletter på bladene. Dette skyldes forrådnelsessvampe.

Årskalender

Forår

I marts og april plantes de delte rhizomstykker i dyb porøs og forbedret jord. Knopperne dækkes med fem cm jord. Planteafstanden bør være mellem 1*1 og 1,5*1,5 m.

Sommer

I den varmeste tid skal planterne vandes regelmæssigt. Høstperioden varer fra maj til juli. Pluk ikke mere end et par stilke fra hver plante, ellers bliver den svag.

Efterår

I begyndelsen af september begynder planten at trække sine overfladiske dele tilbage. Rhizomerne tåler ikke stående vand. Ældre planter graves op, deles og plantes om.

Vinter

Rabarber er en relativt hårdfør plante og klarer en normal dansk vinter uden problemer.

Vækstvilkår

Lysforhold:
Fuld sol, Halvskygge
Fugtighed:
Fugtig men veldrænet
Jordtype:
Alm. havejord, Dybmuldet jord
pH-værdi:
Neutral jord

Størrelse

Højde:
1,5 - 1,9 meter
Bredde:
0,9 meter

Form & farve

Blomstringstidspunkt:
 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec
Blomsterfarve:
Hvid
Bladfarve:
Grøn
Anvendelse:
Senest ændret den 29. juni 2020
Denne side er udskrevet fra https://www.allia.dk/planteleksikon/haverabarber-rheum-rhabarbarum/ den 16. October 2021