Hjertekæmpestenbræk

Bergenia cordifolia

Hjertekæmpestenbræk

Bergenia cordifolia

Klassifikation

Rige:
Plantae (Planteriget)
Række:
Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse:
Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden:
Saxifragales (Stenbrækordenen)
Familie:
Saxifragaceae (Stenbrækfamilien)
Slægt:
Bergenia (Kæmpestenbræk)

Flere planter

Almindelig blåpude (Aubrieta deltoidea)
Vinterglans (Pachysandra terminalis)
Skovjordbær (Fragaria vesca)
» Stauder » Hjertekæmpestenbræk (Bergenia cordifolia)

En stedsegrøn staude med store, rosetstillede og læderagtige blade. De blanke blade er smukke året rundt, og om efteråret bliver de gradvist mere og mere røde som temperaturen falder.
Den blomstrer i april-maj måned med klaser af nikkende, rosa eller rødviolette blomster på op til 40 cm høje stængler.

Dyrkning

Hjertekæmpestenbræk stiller små krav til jord og pasning. Med nogle få undtagelser trives planten i næsten al slags jord. Kun når den står i meget fugtig og rigtig sur jordmistrives den. Den vil helst vokse i fuld sol, men finder sig godt til rette i skyggen under træer og buske. Hjertekæmpestenbræk kan anvendes de fleste steder i haven, i bede, foran eller under løv- og nåletræer, ved vandhul m.m.

De mindre kraftigt voksende sorter kan også plantes i et stenbed. Ved siden af vand er Hjertekæmpestenbræk et fint komplement til Kabbeleje og Iris. I et lille skovparti kan man plante Hjertekæmpestenbræk sammen med bregner, Forglemmigej og forskellige sorter af Storkenæb.

Almindeligvis planter man Hjertekæmpestenbræk om efteråret. Planter med jordklump, potte eller containerdyrkede planter kan plantes når som helst fra tidligt forår til sent efterår. Så længe jorden ikke er for mager eller for tør, skal man ikke bekymre sig om Hjertekæmpestenbræk. I stedet for kan man nyde de smukke blade og de fine blomster. Visne blade kan fjernes, hvis man synes, de skæmmer. Får de lov til at formulde mellem de grønne blade, danner de humus og næring, som kommer tilbage til planten.

Blade til afskæring
Hjertekæmpestenbrækens smukke, store blade er blevet meget populære til forskellige slags blomsterdekorationer. Et eller et par blade giver en fin baggrund og virker samlende i en blomsterdekoration. Både grønne blade og efterårsrøde blade kan bruges på denne måde.

Sygdomme & Skadedyr

Den hårdføre Hjertekæmpestenbræk angribes sjældent af skadedyr eller plantesygdomme. Nogle gange kan et blad være angrebet, men klippes det af, udfyldes tomrummet hurtigt af et nyt, sundt blad. Når planten har stået længe på samme sted, ligger rodstokkene ofte helt ovenpå jorden. Dæk med lidt jord. Kan plantes om med 5-10 års mellemrum.

Årskalender

Forår

Forår Marts: Bergenia ciliata blomstrer længe inden at faren for nattefrost er ovre. April-maj: De øvrige sorter blomstrer. Afhængig af vejret varer blomstringen i nogle uger.

Sommer

Juni-aug: Hele sommeren pryder kæmpestenbræk haven med sine smukke blade. Bladene kan også bruges i buketter.

Efterår

Sep-nov: En del sorter blomstrer en gang til. Hos andre skifter bladene farve. Bedste tid for plantning.

Vinter

Dec-feb: De fleste kæmpestenbræk er stedsegrønne og beholder deres efterårsfarvede eller grønne blade hele vinteren. Nogle har brug for tildækning.

Vækstvilkår

Lysforhold:
Fuld sol, Halvskygge
Fugtighed:
Fugtig jord, Fugtig men veldrænet, Tør jord
Jordtype:
Alm. havejord, Lerjord
pH-værdi:
Sur jord, Neutral jord

Størrelse

Højde:
40 cm
Bredde:
30 cm

Form & farve

Blomstringstidspunkt:
 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec
Blomsterfarve:
Rosa
Bladfarve:
Grøn
Høstfarve:
Rød
Anvendelse:
Egenskaber:
Senest ændret den 19. november 2019
Denne side er udskrevet fra https://www.allia.dk/planteleksikon/hjertekaempestenbraek-bergenia-cordifolia/ den 26. September 2020