Høstanemone

Anemone hupehensis

Høstanemone

Anemone hupehensis

Klassifikation

Rige:
Plantae (Planteriget)
Række:
Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse:
Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden:
Ranunculales (Ranunkelordenen)
Familie:
Ranunculaceae (Ranunkelfamilien)
Slægt:
Anemone (Anemone)

Flere planter

Almindelig blåpude (Aubrieta deltoidea)
Påskeklokke (Helleborus orientalis)
Kæmpevalmue (Papaver orientale)
» Stauder » Høstanemone (Anemone hupehensis)

Høstanemone er en løvfældende staude med opret vækst som bliver op til 50cm og som blomstrer fra august frem til slutningen af septemper måned.

Dyrkning

Høstanemone trives på let fugtige steder med dæmpet lys. Gode i halvskyggede bede og foran og mellem løv-og nåletræer.

Jorden skal være let og næringsrig havejord med rigelig humus. Kompostjord og formuldede blade er gode til jordforbedring på plantestedet.

Høstanemonerne er fordringsløse og meget robuste, blot man husker vinterbeskyttelse. Om foråret gødes med naturgødning, kompost eller staldgødning.

Høstanemonerne hører til de stauder, som ikke skal forstyrres mere, når først de er plantet. Det tager nogle år før planterne når deres fulde skønhed, så man skal vælge pladsen med omhu, så det ikke bliver nødvendigt at flytte planterne, og så de får ro til at udvikle sig. Høstanemonernes rødder vokser stærkt i bredden og danner knopper, hvorfra nye skud vokser frem. Derfor skal man give planterne rigeligt plads (1 til 2 kvadratmeter).

Skal man endelig flytte planterne, sker det bedst i foråret. De smukke planter holder af halskyggede til skyggede pladser i staudebede eller foran buske og træer. Deres blomster lyser f.eks. meget smukt op foran mørke nåletræer.

Formering

Formering sker ved deling af rødder. Blyantstykke rødder kan man sidst på efteråret skære i 5 cm lange stykker. Stykkerne lægges i kompostjord og placeres køligt. Så snart de første blade viser sig, plantes de ny planter om i potter. Til foråret kan potteplanterne plantes ud på friland.

Oprindelse

Planten stammer fra Japan og det sydlige Kina, og vokser naturligt lysåbne eller let skyggede skovbryn og lysninger i de blandede løvskove.

Sygdomme & Skadedyr

Høstanemonerne er meget robuste overfor skadedyr. Af og til kan der optræde gullige, senere mørkere pletter på bladene. Det er bladnematoder. Man skal helst fjerne angrebne blade og evt. brænde dem eller skaffe sig af med dem på anden vis. De skal ikke i kompostbunken, hvorfra smitte kan sprede sig.

Årskalender

Forår

Feb-apr: Man kan nu formere ved at tage en del af stauden. Vinterbeskyttelsen skal fjernes nu.

Sommer

Juni til begyndelsen af august: Nu vokser de smukke, tredelte lappede blade frem. Mellem dem kommer blomsterstænglerne senere.

Efterår

Aug-okt: Nu blomstrer Høstanemonerne i sarte farver fra hvidt til mørkerødt. De fine blomster løfter sig på lange stængler over løvet. Efter blomstringen forbliver de smukke frøstande.

Vinter

Dec-feb: Nu er planterne særlig sarte overfor barfrost. Sørg for et tykt beskyttelseslag af blade og/eller stedsegrønne grene.

Vækstvilkår

Lysforhold:
Fuld sol
Fugtighed:
Fugtig men veldrænet
Jordtype:
Alm. havejord, Dybmuldet jord
pH-værdi:
Neutral jord

Størrelse

Højde:
50 cm
Bredde:
2 meter
Årlig tilvækst:
50 x 10 cm

Form & farve

Blomstringstidspunkt:
 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec
Bladfarve:
Grøn
Høstfarve:
Grøn
Anvendelse:
Senest ændret den 19. november 2019
Denne side er udskrevet fra https://www.allia.dk/planteleksikon/hoestanemone-anemone-hupehensis/ den 23. September 2020