Hvid anemone

Anemone nemorosa

Hvid anemone

Anemone nemorosa

Klassifikation

Rige:
Plantae (Planteriget)
Række:
Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse:
Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden:
Ranunculales (Ranunkelordenen)
Familie:
Ranunculaceae (Ranunkelfamilien)
Slægt:
Anemone (Anemone)

Flere planter

Foldet Vintergæk (Galanthus plicatus)
Prydløg (Allium hollandicum)
Høsttidløs (Colchicum autumnale)
» Løg & Knolde » Hvid anemone (Anemone nemorosa)

Vi husker vel alle det vidunderlige billede af blomstrende hvide anemoner om foråret. Når de hvide anemoner springer ud under de endnu nøgne løvtræer, lyser de op med deres hvide, rosa-farvede blomster. Af disse taknemmelige, letdyrke-de planter findes der arter med farver, som man måske ikke forventer, som f.eks. lavendelblå.

Ligesom buketanemonen fra Middelhavsområdet tilhører den hvide anemone også ranunkelfa-milien, samt slægten Anemone. De enkle blomster består kun af mellem 5 og 9 kronblade og blomsterne sidder på en lang, tynd stængel. Kronbladene er hvide og kan have rosafarvede spidser. Undersiden af kronbladene er af og til rosafarvet. Om natten eller i regnvejr holder blomsterne sig lukket for at beskytte sine sarte støvdragere.

Forskellige former

Den hvide anemone varierer meget mht. farve, størrelse og blomsterstruktur. De fleste findes ude i naturen.

Blomsterstængleme har 3 kortstilkede, snit-delte svøbblade. Blomsternes størrelse varierer fra 1,5-4 cm. De bestøves ved hjælp af insekter, men da plantens blomstring finder sted på et tidspunkt, hvor der ikke er særlig mange insekter tilstede, sker formeringen oftest vegetativt ved hjælp af det tynde, krybende rhizom.

Dyrkning

I haven befinder den hvide anemone sig bedst i let skygge under løvtræer. Her vil arten formere sig godt. I tiden lige før blomstringen kræver planterne meget lys, hvilket de også får, da træerne endnu ikke har fået noget løv. Om sommeren forsvinder anemonerne og om efteråret optager de næring fra løvdækket. Man bør akså ikke fjerne løvet om efter året. Undgå at grave i jorden da anemonernes vandrette rhizomer ligger tæt på jordoverfladen og derfor let beskadiges.

De tynde, brunlige rodstokke (rhizomer) plantes når de grønne blade er visnet helt bort dvs. i slutningen af juni. Læg dem vandret i en dybde af 3-5 cm. Rodstokken er meget følsom for udtørring.

Formering

Den bedste formeringsmetode er at dele rodstokkene. Det foretages om efteråret. Det er også muligt at frøformere anemoner. Frøene sås helst lige efter modningen eller om efteråret så frøplanterne overvintrer.

Sygdomme & Skadedyr

Som de fleste af være hjemmehørende planter planter er Anemonen også meget hårdfør, bare de er placeret på et godt voksested. Undtagelsesvis forekommer meldug på den gule-og den hvide anemone. Selv branddug "sodskimmel" kan forekomme. I så fald bør man sprøjte med agerpadderokkevæske. Undgå kemiske bekæmpelsesmidler.

Årskalender

Forår

I slutningen af marts springer de grønne svøbblade og de første blomster ud. Blomstringen varer oftest fra marts til ind i juni.

Sommer

Efter den afsluttede blomstring visner bladene efter at have afgivet næring til rodstokkene. Nu kan planterne omplantes.

Efterår

Nu er det tid til Anemonerne er at dele rodstokkene. Man kan også godt plante på denne tid. Fjern ikke det nedfaldne løv.

Vinter

Anemonerne er vinterhårdføre og behøver ingen tildækning. Overvintrede småplanter kan sættes ud i haven.

Vækstvilkår

Lysforhold:
Halvskygge, Skygge
Fugtighed:
Fugtig men veldrænet
Jordtype:
Alm. havejord, Dybmuldet jord
pH-værdi:
Neutral jord

Størrelse

Højde:
25 cm
Bredde:
10 cm
Årlig tilvækst:
25 x 10 cm

Form & farve

Blomstringstidspunkt:
 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec
Blomsterfarve:
Hvid
Bladfarve:
Grøn
Anvendelse:
Senest ændret den 19. december 2019
Denne side er udskrevet fra https://www.allia.dk/planteleksikon/hvid-anemone-anemone-nemorosa/ den 23. September 2020