Kærmindesøster

Brunnera macrophylla

Kærmindesøster

Brunnera macrophylla

Klassifikation

Rige:
Plantae (Planteriget)
Række:
Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse:
Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden:
Boraginales (Rubladordenen)
Familie:
Boraginaceae (Rubladfamilien)
Slægt:
Brunnera (Kærmindesøster)

Flere planter

Almindelig blåpude (Aubrieta deltoidea)
Vinterglans (Pachysandra terminalis)
Skovjordbær (Fragaria vesca)
» Stauder » Kærmindesøster (Brunnera macrophylla)

Kærmindesøster er en løvfældende staude som bliver op til 40 cm høj og blomstrer i april måned med blå blomster, som sidder på lange, tynde forgrenede stilke i lette stande. Den har store ruhårede hjerteformede blade og egner sig fortrinligt til bunddække i haven, hvor der ikke er fuld sol.

Dyrkning

Kærmindesøster trives i halv- til helskygge og allerbedst i næringsrig jord med stor porøsitet. Er jorden tilstrækkelig fugtig, kan den dog også vokse i fuld sol.
Den kan stå længe på samme sted. Ved omplantning skal man sørge for at rødderne ikke tørrer ud og vand rigeligt. Afblomstrede blomsterstande fjernes for at undgå uønsket selvsåning.

Følsomme rødder
Det tæt forgrenet rodsystem, som ligner et garnnøgle af sorte tråde, er meget følsomt overfor udtørring. Især lider de fine rodhår ubodelig skade. Når planten tages op for at deles, er det vigtigt, at stykkerne så hurtigt som muligt bliver sat i jorden igen og får rigeligt med vand. I nødstilfælde kan de opbevares i fugtig tørve-muld for en kort tid. Lader man dem ligge i længere tid tørrer de helt ud.

Formering

Kærmindesøster sår sig selv. Man kan også give naturen en hjælpende hånd ved at så frø, dette foretages bedst om foråret. En nemmere formeringsmetode består i deling af rodstokkene. Ønsker man hurtigt at dække et større areal med kærmindesøster, kan man prøve at formere ved hjælp af rodstiklinger.

Om efteråret graves planten op. Med en skarp kniv skæres rødderne fri fra rodstokken, og plantes ved siden af hinanden i en såkasse med sandholdig jord. Dæk med et tyndt lag jord. Hvis såkasseme opbevares på et køligt, frostfrit sted om vinteren og vandes regelmæssigt, så skyder rodstiklingeme nye skud om foråret. Om sommeren er de udviklet så langt, at de kan plantes ud om efteråret.

De spinkle, lysegrønne blade og blomsterstande skyder næsten samtidigt op af jorden. De vokser frem ved siden af hinanden, bladene farves mættede grønne og bliver ru, og blomsterstandene udvikles efterhånden.

Oprindelse

Stammer oprindeligt fra Kaukasus, hvor den vokser i lyse skove i humusrig jord.

Sygdomme & Skadedyr

Kærmindesøster er meget robust. Insekterne holdes på afstand ved hjælp af den kraftige behåring. Men rødderne er følsomme. De bør aldrig opbevares i det fri, da de hurtigt udtørrer. Desuden er planten vellidt af muldvarpe. Har man muldvarpe i sin have kan man plante nogle grupper af kejserkrone i nærheden. Med sin stærke duft holder den dyrene væk.

Vækstvilkår

Lysforhold:
Fuld sol, Halvskygge, Skygge
Fugtighed:
Fugtig jord, Fugtig men veldrænet
Jordtype:
Alm. havejord, Dybmuldet jord, Lerjord
pH-værdi:
Neutral jord

Størrelse

Højde:
40 cm
Bredde:
20 cm
Årlig tilvækst:
40 x 20 cm

Form & farve

Blomstringstidspunkt:
 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec
Blomsterfarve:
Blå
Bladfarve:
Grøn
Anvendelse:
Egenskaber:
Senest ændret den 3. juni 2020
Denne side er udskrevet fra https://www.allia.dk/planteleksikon/kaermindesoester-brunnera-macrophylla/ den 12. June 2021