Kinesisk blåregn

Wisteria sinensis

Kinesisk blåregn

Wisteria sinensis

Klassifikation

Rige:
Plantae (Planteriget)
Række:
Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse:
Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden:
Fabales (Ærteblomstordenen)
Familie:
Fabaceae (Ærteblomstfamilien)
Slægt:
Wisteria (Blåregn)

Flere planter

Rådhusvin (Parthenocissus tricuspidata)
Almindelig vildvin ((Parthenocissus inserta))
Tobakspibeplante (Aristolochia macrophylla)
» Slyng- & Klatreplanter » Kinesisk blåregn (Wisteria sinensis)

Leder man efter en skyggende klatreplante til pergolaen, terrassen eller til husets indgang, kan blåregnen være den rette. Det tætte, fine løv og de smukke blomster fortryller betragteren.
De meget små sommerfuglelignende blomster sidder tæt i lange klaser og minder bortset fra farven om guldregn. Mens guldregnen har den kraftige tunge, gule farve har blåregnen de milde og kølige nuancer. Farveskalaen strækker sig fra lyseblå til blegviolet.

De første blomster kan springe ud i slutningen af april. De dufter svagt og behageligt af sød nektar. Blomstringen varer i ca. 4 uger.

Dyrkning

Blåregn kan vokse på en ret tør og noget sandet jord, men den foretrækker kalk og bliver mere frodig og rigtblomstrende i en dyb, rig muld­jord. Rødderne er lange og få, og de går dybt ned i jorden.

Behøver hjælp til at klatre
I sin hjemegn vokser blåregnen i fugtige strandskove og klatrer op ad bambusplanter og andet buskads. Her kan den blive op til 10 m eller mere. De glatte gråbrune grene snor sig som reb omkring stammerne i enten højre eller venstre-skrue. Selv i haven har blåregnen behov for noget at støtte sig til. Uden nogen form for støtte ville dens skæbne være uvis, da planten ikke kan rejse sig ved egen kraft. En pergola er ideel til formålet. Med pergolaen kan man kopiere dens naturlige voksested så godt det lader sig gøre. Selv et espalier op ad husmuren vil være til stor hjælp.

Solrigt og fugtigt
Når blåregnen plantes bør man huske på dens store behov for fugtighed, især om foråret når blomstringen er i gang.

Let sandjord er uegnet, ligeledes er et voksested op ad en mur, hvor tagudhænget forhindrer regnen i at vande jorden tæt på muren.

Hvis planten alligevel er placeret på sådan et sted, skal man regelmæssigt vande i hele vegetationsperioden. En fugtig, men veldrænet humusrig og sandet lerjord passer meget bedre til blåregnen. Planten er også følsom overfor kalkoverskud. Hvis pH-værdien er høj, blegner bladene og planten dør.

En rigere blomstring
Hen imod slutnigen af vinteren bør man beskære de unge skud, så kun få knopper bliver tilbage. På den måde kommer vækstkraften de tilbageblevne knopper til gode. Kortskuddene med de runde blomsterknopper må derimod ikke beskæres. Fra disse springer blomsterne ud om foråret og i forsommeren. Hvis blеregnen til trods for beskæringen i foråret stadig skyder meget kraftigt, kan man beskære endnu engang i august måned lige efter blomstringen. Hvis man afkorter grenene så kun nogle få blade sidder tilbage, vil der dannes flere blomsterknopper og den kraftige skudtilvækst næste år hæmmes.

Blåregnen skal gødes hvert år. Sørg for at kvælstofindholdet i gødningen ikke er for højt, da der ellers kun vil dannes blade og ikke så mange blomster. Om foråret dækkes jorden med organisk materiale. Det giver en bedre jordstruktur og beskytter samtidigt rodsystemet om vinteren.

Beskyt mod frost og kulde
Blåregnen er en frostfølsom plante. Beskyt derfor plantens nedre dele. Dette gøres ved at dække med granris eller andet lignende materiale.

Oprindelse

Kommer oprindeligt fra Kina

Sygdomme & Skadedyr

Blåregnen får af og til gullige, blege blade. Det skyldes oftest for højt kalkindhold i jorden eller næringsstofmangel efter en kraftig blomstring. Den årlige portion gødning deles op således, at man bruger 2/3 om foråret og 1/3 del under blomstringen. Hvis bladene stadig er gullige tilføres kvælstof og jern.

Årskalender

Forår

Feb-marts: En for kraftig tilvækst holdes nede ved at beskære de unge grene. April: Bladene springer ud. De sidder spredt og er uligefinnede. Tidlige sorter starter blomstringen.

Sommer

Maj-Juni: Blomstringen starter. August: Sommerbeskæring. Det fremmer næste års blomstring.

Efterår

September: Visse arter og sorter blomstrer endnu. Okt-nov: Blåregnen beholder sit bladløv lang tid efter at alle andre har smidt deres.

Vinter

Dec-feb: Tildæk plantens nedre dele om vinteren med granris. Vintersolen og udtørrende vinde er langt værre end lave temperaturer.

Vækstvilkår

Lysforhold:
Fuld sol, Halvskygge
Fugtighed:
Fugtig jord, Fugtig men veldrænet
Jordtype:
Alm. havejord, Sandjord
pH-værdi:
Neutral jord, Basisk jord

Størrelse

Højde:
8-10 meter
Bredde:
Ikke angivet

Form & farve

Blomstringstidspunkt:
 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec
Blomsterfarve:
Blå
Bladfarve:
Grøn
Høstfarve:
Grøn
Anvendelse:
Senest ændret den 30. juni 2020
Denne side er udskrevet fra https://www.allia.dk/planteleksikon/kinesisk-blaaregn-wisteria-sinensis/ den 26. September 2020