Lodden løvefod

Alchemilla mollis

Lodden løvefod

Alchemilla mollis

Klassifikation

Rige:
Plantae (Planteriget)
Række:
Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse:
Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden:
Rosales (Rosenordenen)
Familie:
Rosaceae (Rosenfamilien)
Slægt:
Alchemilla (Løvefod)

Flere planter

Almindelig blåpude (Aubrieta deltoidea)
Vinterglans (Pachysandra terminalis)
Skovjordbær (Fragaria vesca)
» Stauder » Lodden løvefod (Alchemilla mollis)

Lodden løvefod er en løvfældende staude som bliver op til 50 cm høj, den blomstrer fra maj til august og er yderst velegnet til bunddække.

Lodden løvefods håndfladestore blade er fra basis dækket af en fin behåring. Med denne beklædning har bladene en mindst ligeså stor prydværdi som blomsterne, der sidder i tætte, tosidige kvaster. En særlig egenskab hos blomsterne er, at de mangler kronblade. I stedet er bægerbladene mere udvoksede og ligner gule kronblade.

Morgendug
Løvefod har endnu en interessant egenskab. På fugtige og varme sommermætter udskiller vand, som samles i store dråber i midten eller langs kanterne af bladene.

Denne udskillelsesproces kalder botanikerne aguttation. Det er altså ikke altid dugdråber, man ser på bladene tidligt om morgenen, selvom planten i sine bugnende blade også opsamler regnvand og dug. Dråberne fra ag-uttationsprocessen, det "himmelske vand" var meget efteragtet af middelalderens alkymister. Det botaniske navn Alchemilla betyder nemlig "alkymi".

Som vildarten
Foruden den vilde art findes også sorten "Robusta" i handelen. Den bliver omkring 50 cm høj. Ingen af disse former er særlig forædlede og har derfor bibeholdt de naturlige egenskaber. De er meget dekorative med lysegrønne blade og gule blomster. De passer særlig godt til beplantninger på store arealer, på skråninger eller i smågrupper ved vandhul og damme. Vælg lavtvoksende stauder eller græs som selskabsplanter, så løvefod formår at hævde sin skønhed.

På egnede voksesteder breder planten sig ved selvsåning og med tiden vokser bestanden kraftigt til. Vil man selv stå for såning, sås frøene fra maj til juni i drivbænk. Ungplan-teme omplantes en gang og sættes på friland om efteråret. Ældre planter kan også formeres ved deling af rodstokkene, enten om foråret eller om efteråret.

Dyrkning

Lodden løvefod trives i halvskygge, men vokser også i sol eller skygge. Den egner sig udmærket ved damkanten, også i rabatter og spraglede beplantninger.
Den kan lide fugtig, humusrig jord. Specielt på solrige steder er det vigtigt at jorden ikke tørrer ud, ikke engang om sommeren.

Lodden løvefod er en nem og hurtigvoksende staude, som let formeres ved deling af ældre planter eller ved frøsåning.

Sygdomme & Skadedyr

Lodden løvefod angribes sjældent af skadedyr og sygdomme. Vigtigt for plantens trivsel er dog at jorden er tilstrækkelig fugtig. En humus-rig og porøs jord er bedst egnet. For at bibeholde fugtighed lægger man et tyndt lag grøngødning af græsklip eller blade, som desuden forhindrer forekomsten af ukrudt.

Årskalender

Forår

Mar-apr: Kraftige planter kan tages op af jorden og deles. Plant om i jord der forbedret med kompost. Maj-juni: Frøsåning.

Sommer

Jun: Blomstringstid. Juli: Skær de afblomstrede stængler af så frødannelsen ikke tager kraft fra planten.

Efterår

Aug-sep: De lysegrønne blade er dekorative hele sommeren og efteråret. Nu er det tid til nyplantninger og til at dele ældre eksemplarer.

Vinter

Dec-feb: Vinterdækning med formuldet løvjord beskytter planten og forbedrer samtidig jorden.

Vækstvilkår

Lysforhold:
Fuld sol, Halvskygge
Fugtighed:
Fugtig jord, Fugtig men veldrænet, Tør jord
Jordtype:
Alm. havejord, Lerjord
pH-værdi:
Neutral jord

Størrelse

Højde:
30 - 50 cm
Bredde:
40 cm
Årlig tilvækst:
50 × 40 cm

Form & farve

Blomstringstidspunkt:
 • Jan
 • Feb
 • Mar
 • Apr
 • Maj
 • Jun
 • Jul
 • Aug
 • Sep
 • Okt
 • Nov
 • Dec
Blomsterfarve:
Gulgrønne
Bladfarve:
Grøn
Anvendelse:
Senest ændret den 29. juni 2020
Denne side er udskrevet fra https://www.allia.dk/planteleksikon/lodden-loevefod-alchemilla-mollis/ den 26. September 2020